
Class 12 Important Synonyms Hindi Medium
1. The synonym of ‘diligent’ is?
(a) Passion (b) industrious
(C) Defeat (d) intelligent
Ans. (b) industrious
2. The synonym of ‘war’ is?
(a) Fighting (b) Clarity
(C) Defeat (d) attack
Ans. (a) Fighting
3. The synonym of ‘vacant’ is?
(a) Delicate (b) success
(C) Top (d) empty
Ans. (d) Empty
4. The synonym of ‘adversity’ is?
(a) Misfortune (b) abandon
(C) Advertise (d) aware
Ans. (a) Misfortune
5. The synonym of ‘beautiful’ is?
(a) Bans (b) handsome
(C) Charming (d) bold
Ans. (C) Charming
6 . The synonym of ‘contentment ‘ is?
(a) fortune (b) comfort
(C) Brave (d) aware
Ans. (b) Comfort
7. The synonym of ‘ corrupt’ is?
(a) Humble (b) abandon
(C) Cost (d) Dishonest
Ans. (d) Dishonest
8. The synonym of ‘brave’ is?
(a) Bold (b) admit
(C) Honest (d) powerdul
Ans. (a) Bold
9. The synonym of ‘dead’ is?
(a) Death (b) Deceased
(C) Advertise (d) aware
Ans. (b) Deceased
10. The synonym of ‘doubt’ is?
(a) Suspicion (b) hard
(C) Entreat (d) critical
- Ans. (a) Suspicion
11. The synonym of ‘efficient’ is?
(a) Competent (b) effective
(C) Illustration (d) a or b
Ans. (a) Competent
12. The synonym of ‘fame’ is?
(a) One fame (b) heaven
(C) Frugal (d) repute
Ans. (d) Repute
13. The synonym of ‘haven’ is?
(a) Homage (b) shelter
(C) Hell (d) kindness
Ans. (b) Shelter
14. The synonym of ‘unique’ is?
(a) Pledge b (b) abandon
(C) Sole (d) war
Ans. (C) Sole
15. The synonym of ‘timid’ is?
(a) Coward (b) unlaw
(C) Sufficient (d) illegal
Ans. (a) Coward
16. The synonym of ‘transient’ is?
(a) Knave (b) abandon
(C) Trans (d) momentary
Ans. (d) momentary
17. The synonym of ‘sorrow’ is?
(a) Rude (b) abandon
(C) Sad (d) distress
Ans. (d) Distress
18. The synonym of ‘idle’ is?
(a) Quiet (b) down
(C) Lazy (d) weak
Ans. (C) Lazy
19. The synonym of ‘pray’ is?
(a) plead (b) abandon
(C) Request (d) aware
Ans. (a) plead
20. The synonym of ‘lie’ is?
(a) Seize (b) free
(C) Falsehood (d) lier
Ans. (C) Falsehood
21. The synonym of ‘jealous’ is?
(a) Creaius (b) zealous
(C) Request (d) envious
Ans. (d) envious
22. The synonym of ‘destroy’ is?
(a) End (b) defeat
(C) Curse (d) start
Ans. (a) End
23. The synonym of ‘severe’ is?
(a) Acute (b) abandon
(C) Modest (d) curious
Ans. (a) Acute
24. The synonym of ‘allow’ is?
(a) defeat (b) permit
(C) Credit (d) submit
Ans. (b) Permit
25. The synonym of ‘atrocity’ is?
(a) Strike (b) meaness
(C) Favour (d) Violence
Ans. (d) Violence
26. The synonym of ‘overcome’ is?
(a) Conquer (b) norm
(C) Favour (d) summit
Ans. (a) Conquer
27. The synonym of ‘ hard’ is?
(a) Easy (b) critical
(C) Difficult (d) defeat
Ans. (C) Difficult
28. The synonym of ‘courage’ is?
(a) Stripe (b) Bravery
(C) Height (d) power
Ans. (b) Bravery
29. The synonym of ‘verbal’ is?
(a) Oral (b) means
(C) Favour (d) written
Ans. (a) Oral
30. The synonym of ‘diminish’ is?
(a) Dim (b) solemn
(C) Reduce (d) unscramble
Ans. (C) Reduce
31. The synonym of ‘Pinnacle’ is?
(a) Untide (b) summit
(C) Futile (d) pine
Ans. (b) Summit
32. The synonym of ‘regular’ is?
(a) Normal (b) daily
(C) quit (d) anytime
Ans. (a) normal
33. The synonym of ‘toil’ is?
(a) disloyalty (b) hard
(C) Critical work (d) hard labour
Ans. (d) hard labour





