
Class 12 Important Antonyms Hindi Medium
1. The antonym of ‘honest’ is?
(a) Passion (b) industrious
(C) Dishonest (d) intelligent
Ans. (C) Dishonest
2. The antonym of ‘hope’ is?
(a) Fighting (b) Clarity
(C) Defeat (d) despair
Ans. (d) despair
3. The antonym of ‘freedom’ is?
(a) Delicate (b) slavery
(C) Top (d) empty
Ans. (b) Slavery
4. The antonym of ‘fresh’ is?
(a) Misfortune (b) abandon
(C) Advertise (d) aware
Ans. (a) Stale
5. The antonym of ‘handsome’ is?
(a) Bans (b) handsome
(C) Ugly (d) bold
Ans. (C) Ugly
6 . The antonym of ‘rigid’ is?
(a) fortune (b) flexible
(C) Brave (d) aware
Ans. (b) Flexible
7. The antonym of ‘knowledge’ is?
(a) Humble (b) abandon
(C) Cost (d) Ignorance
Ans. (d) Ignorance
8. The antonym of ‘might’ is?
(a) Bold (b) weak
(C) Honest (d) powerdul
Ans. (b) Weak
9. The antonym of ‘positive’ is?
(a) Death. (b) Deceased
(C) Advertise (d) negative
Ans. (d) negative
10. The antonym of ‘quit’ is?
(a) Suspicion (b) hard
(C) noise (d) critical
Ans. (C) Noice
11. The antonym of ‘ancient’ is?
(a) modern (b) effective
(C) Illustration (d) a or b
Ans. (a) modern
12. The antonym of ‘always’ is?
(a) One fame (b) heaven
(C) Frugal (d) never
Ans. (d) never
13. The antonym of ‘adversity’ is?
(a) Prosperity (b) shelter
(C) Hell (d) kindness
Ans. (a) Prosperity
14. The antonym of ‘static’ is?
(a) Pledge (b) abandon
(C) Sole (d) dynamic
Ans. (d) dynamic
15. The antonym of ‘enlarge’ is?
(a) Coward (b) unlaw
(C) diminish (d) illegal
Ans. (c) diminish
16. The antonym of ‘wild’ is?
(a) domestic (b) abandon
(C) Trans (d) momentary
Ans. (a) domestic
17. The antonym of ‘clever’ is?
(a) Rude (b) abandon
(C) fool (d) distress
Ans. (C) fool
18. The antonym of ‘cheap’ is?
(a) Quiet (b) down
(C) costly (d) weak
Ans. (C) costly
19. The antonym of ‘depart’ is?
(a) Concord (b) arrive
(C) Request (d) aware
Ans. (b) arrive
20. The antonym of ‘allay’ is?
(a) disturb (b) free
(C) Falsehood (d) lier
Ans. (c) disturb
21. The antonym of ‘back’ is?
(a) Creaius (b) zealous
(C) Request (d) front
Ans. (d) front
22. The antonym of ‘fertile’ is?
(a) End (b) defeat
(C) barren (d) start
Ans. (C) barren
23. The antonym of ‘deep’ is?
(a) Shallow (b) abandon
(C) Modest (d) curious
Ans. (a) Shallow
24. The antonym of ‘ancestor’ is?
(a) defeat (b) progeny
(C) Credit (d) submit
Ans. (b) Progeny
25. The antonym of ‘debit’ is?
(a) Strike (b) meaness
(C) Credit (d) Violence
Ans. (C) Credit
26. The antonym of ‘light’ is?
(a) Conquer (b) heavy
(C) Favour (d) summit
Ans. (b) heavy
27. The antonym of ‘ hard’ is?
(a) Easy (b) critical
(C) Difficult (d) defeat
Ans. (a) easy
28. The antonym of ‘written’ is?
(a) Stripe (b) Bravery
(C) Height (d) oral
Ans. (d) Oral
29. The antonym of ‘include’ is?
(a) Exclude (b) means
(C) Favour (d) clude
Ans. (a) Exclude
30. The antonym of ‘rude’ is?
(a) Dim (b) solemn
(C) Reduce (d) gentle
Ans. (d) gentle
31. The antonym of ‘dull’ is?
(a) Untide (b) summit
(C) glossy (d) pine
Ans. (c) glossy
32. The antonym of ‘unknown’ is?
(a) Famous (b) daily
(c) Now (d) know
Ans. (a) famous
33. The antonym of ‘loser’ is?
(a) disloyalty (b) hard
(C) victor (d) fighter
Ans. (d) victor





