MK Sir

MK sir inspiration

🔥 Class 12 Important Antonyms – 100% Exam में आने वाले विलोम शब्द (Hindi Medium)

Class 12 Important Antonyms Hindi Medium

Class 12 Important Antonyms Hindi Medium

1. The antonym of ‘honest’ is?

(a) Passion (b) industrious

(C) Dishonest (d) intelligent 

Ans. (C) Dishonest 

2. The antonym of ‘hope’ is?

(a) Fighting (b) Clarity

(C) Defeat (d) despair 

Ans. (d) despair 

3. The antonym of ‘freedom’ is?

(a) Delicate (b) slavery

(C) Top (d) empty 

Ans. (b) Slavery 

4. The antonym of ‘fresh’ is?

(a) Misfortune (b) abandon

(C) Advertise (d) aware 

Ans. (a) Stale

5. The antonym of ‘handsome’ is?

(a) Bans (b) handsome

(C) Ugly (d) bold 

Ans. (C) Ugly 

6 . The antonym of ‘rigid’ is?

(a) fortune (b) flexible 

(C) Brave (d) aware 

Ans. (b) Flexible 

7. The antonym of ‘knowledge’ is?

(a) Humble (b) abandon

(C) Cost (d) Ignorance 

Ans. (d) Ignorance 

8. The antonym of ‘might’ is?

(a) Bold (b) weak

(C) Honest (d) powerdul

Ans. (b) Weak

9. The antonym of ‘positive’ is?

(a) Death. (b) Deceased 

(C) Advertise (d) negative 

Ans. (d) negative 

10. The antonym of ‘quit’ is?

(a) Suspicion (b) hard

(C) noise (d) critical 

Ans. (C) Noice

11. The antonym of ‘ancient’ is?

(a) modern (b) effective 

(C) Illustration (d) a or b 

Ans. (a) modern

12. The antonym of ‘always’ is?

(a) One fame (b) heaven 

(C) Frugal (d) never 

Ans. (d) never

13. The antonym of ‘adversity’ is?

(a) Prosperity (b) shelter 

(C) Hell (d) kindness 

Ans. (a) Prosperity 

14. The antonym of ‘static’ is?

(a) Pledge (b) abandon

(C) Sole (d) dynamic 

Ans. (d) dynamic 

15. The antonym of ‘enlarge’ is?

(a) Coward (b) unlaw

(C) diminish (d) illegal 

Ans. (c) diminish 

16. The antonym of ‘wild’ is?

(a) domestic (b) abandon

(C) Trans (d) momentary 

Ans. (a) domestic 

17. The antonym of ‘clever’ is?

(a) Rude (b) abandon

(C) fool (d) distress 

Ans. (C) fool

18. The antonym of ‘cheap’ is?

(a) Quiet (b) down

(C) costly (d) weak 

Ans. (C) costly 

19. The antonym of ‘depart’ is?

(a) Concord (b) arrive

(C) Request (d) aware 

Ans. (b) arrive

20. The antonym of ‘allay’ is?

(a) disturb (b) free

(C) Falsehood (d) lier 

Ans. (c) disturb 

21. The antonym of ‘back’ is?

(a) Creaius (b) zealous 

(C) Request (d) front

Ans. (d) front 

22. The antonym of ‘fertile’ is?

(a) End (b) defeat 

(C) barren (d) start

Ans. (C) barren

23. The antonym of ‘deep’ is?

(a) Shallow (b) abandon

(C) Modest (d) curious 

Ans. (a) Shallow

24. The antonym of ‘ancestor’ is?

(a) defeat (b) progeny

(C) Credit (d) submit

Ans. (b) Progeny

25. The antonym of ‘debit’ is?

(a) Strike (b) meaness 

(C) Credit (d) Violence 

Ans. (C) Credit

26. The antonym of ‘light’ is?

(a) Conquer (b) heavy 

(C) Favour (d) summit

Ans. (b) heavy 

27. The antonym of ‘ hard’ is?

(a) Easy (b) critical 

(C) Difficult (d) defeat 

Ans. (a) easy

28. The antonym of ‘written’ is?

(a) Stripe (b) Bravery 

(C) Height (d) oral 

Ans. (d) Oral

29. The antonym of ‘include’ is?

(a) Exclude (b) means 

(C) Favour (d) clude

Ans. (a) Exclude

30. The antonym of ‘rude’ is?

(a) Dim (b) solemn

(C) Reduce (d) gentle 

Ans. (d) gentle

31. The antonym of ‘dull’ is?

(a) Untide (b) summit

(C) glossy (d) pine

Ans. (c) glossy

32. The antonym of ‘unknown’ is?

(a) Famous (b) daily

(c) Now (d) know 

Ans. (a) famous

33. The antonym of ‘loser’ is?

(a) disloyalty (b) hard

(C) victor (d) fighter

Ans. (d) victor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top