MK Sir

MK sir inspiration

🔥 Class 12 Important Synonyms – 100% Exam में आने वाले पर्यायवाची शब्द (Hindi Medium)

Class 12 Important Synonyms Hindi Medium

 Class 12 Important Synonyms Hindi Medium 

1. The synonym of ‘diligent’ is?

(a) Passion                   (b) industrious

(C) Defeat                    (d) intelligent 

Ans. (b) industrious

2. The synonym of ‘war’ is?

(a) Fighting                   (b) Clarity

(C) Defeat                      (d) attack 

Ans. (a) Fighting 

3. The synonym of ‘vacant’ is?

(a) Delicate                      (b) success 

(C) Top                                   (d) empty 

Ans. (d) Empty 

4. The synonym of ‘adversity’ is?

(a) Misfortune                   (b) abandon

(C) Advertise                         (d) aware 

Ans. (a) Misfortune 

5. The synonym of ‘beautiful’ is?

(a) Bans                            (b) handsome

(C) Charming                (d) bold 

Ans. (C) Charming 

6 . The synonym of ‘contentment ‘ is?

(a) fortune                   (b) comfort 

(C) Brave                          (d) aware 

Ans. (b) Comfort 

7. The synonym of ‘ corrupt’ is?

(a) Humble                   (b) abandon

(C) Cost                          (d) Dishonest 

Ans. (d) Dishonest 

8. The synonym of ‘brave’ is?

(a) Bold                         (b) admit

(C) Honest                  (d) powerdul

Ans. (a) Bold 

9. The synonym of ‘dead’ is?

(a) Death                            (b) Deceased 

(C) Advertise                    (d) aware 

Ans. (b) Deceased 

10. The synonym of ‘doubt’ is?

(a) Suspicion                       (b) hard

(C) Entreat                             (d) critical 

  • Ans. (a) Suspicion

11. The synonym of ‘efficient’ is?

(a) Competent                    (b) effective 

(C) Illustration                     (d) a or b 

Ans. (a) Competent

12. The synonym of ‘fame’ is?

(a) One fame              (b) heaven 

(C) Frugal                     (d) repute 

Ans. (d) Repute

13. The synonym of ‘haven’ is?

(a) Homage               (b) shelter 

(C) Hell                         (d) kindness 

Ans. (b) Shelter 

14. The synonym of ‘unique’ is?

(a) Pledge b             (b) abandon

(C) Sole                        (d) war 

Ans. (C) Sole

15. The synonym of ‘timid’ is?

(a) Coward                   (b) unlaw

(C) Sufficient               (d) illegal 

Ans. (a) Coward 

16. The synonym of ‘transient’ is?

(a) Knave                  (b) abandon

(C) Trans                  (d) momentary 

Ans. (d) momentary 

17. The synonym of ‘sorrow’ is?

(a) Rude                      (b) abandon

(C) Sad                         (d) distress 

Ans. (d) Distress 

18. The synonym of ‘idle’ is?

(a) Quiet                      (b) down

(C) Lazy                        (d) weak 

Ans. (C) Lazy 

19. The synonym of ‘pray’ is?

(a) plead                      (b) abandon

(C) Request                (d) aware 

Ans. (a) plead

20. The synonym of ‘lie’ is?

(a) Seize                               (b) free

(C) Falsehood                   (d) lier 

Ans. (C) Falsehood 

21. The synonym of ‘jealous’ is?

(a) Creaius                       (b) zealous 

(C) Request                      (d) envious 

Ans. (d) envious 

22. The synonym of ‘destroy’ is?

(a) End                             (b) defeat 

(C) Curse                       (d) start

Ans. (a) End

23. The synonym of ‘severe’ is?

(a) Acute                           (b) abandon

(C) Modest                      (d) curious 

Ans. (a) Acute 

24. The synonym of ‘allow’ is?

(a) defeat                        (b) permit 

(C) Credit                         (d) submit

Ans. (b) Permit

25. The synonym of ‘atrocity’ is?

(a) Strike                             (b) meaness 

(C) Favour                             (d) Violence 

Ans. (d) Violence

26. The synonym of ‘overcome’ is?

(a) Conquer                           (b) norm 

(C) Favour                                (d) summit

Ans. (a) Conquer 

27. The synonym of ‘ hard’ is?

(a) Easy                                   (b) critical 

(C) Difficult                           (d) defeat 

Ans. (C) Difficult 

28. The synonym of ‘courage’ is?

(a) Stripe                         (b) Bravery 

(C) Height                       (d) power 

Ans. (b) Bravery

29. The synonym of ‘verbal’ is?

(a) Oral                                   (b) means 

(C) Favour                             (d) written 

Ans. (a) Oral

30. The synonym of ‘diminish’ is?

(a) Dim                                     (b) solemn

(C) Reduce                               (d) unscramble 

Ans. (C) Reduce 

31. The synonym of ‘Pinnacle’ is?

(a) Untide                                    (b) summit

(C) Futile                                       (d) pine

Ans. (b) Summit

32. The synonym of ‘regular’ is?

(a) Normal                                     (b) daily

(C) quit                                            (d) anytime 

Ans. (a) normal

33. The synonym of ‘toil’ is?

(a) disloyalty                                (b) hard

(C) Critical work                          (d) hard labour 

Ans. (d) hard labour

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top